Országos Káposzta Nap – február 17.
A Nemzeti Káposzta Napját február 17-én ünnepeljük, és azért vagyunk itt, hogy átalakítsuk ezt a szerény zöldséget. A
káposzta felhasználása ie 4000-re nyúlik vissza, eredete Ázsiából,
különösen Észak-Kínából és Európa keleti mediterrán régiójából
származik.
Tudtad, hogy a kelbimbó, a brokkoli, a karfiol, a bok choy, a karalábé és a kelkáposzta a káposztafélék családjába tartozik? A káposzta az európai és az indiai konyha egyik fő alapanyaga. A sokoldalú káposzta sokféle ízt hoz az ebédlőasztalra, és sokféleképpen elkészíthető, például savanyítva, párolva, párolva stb.
A káposzta több, mint a káposztasaláta körete vagy a sült marhahús kísérője Szent Patrik napján. Ez az elragadó zöldség további elismerést érdemel, mert sokkal többet kínál. Amellett, hogy nagyon jó rost- és vitaminforrás, a káposzta olyan zöldség, amely ár-érték arányt kínál.
Bár
az Országos Káposzta Napnak nincs sok előzménye, az ünnepi naptól
eltekintve a káposzta háziasításának története Kr. e. 4000-ig tehető
vissza. A középkorra az európai konyha szerves részévé vált. A
17. és 18. században a káposzta alapvető fontosságú volt számos
országban, köztük Németországban, Angliában, Írországban és
Oroszországban, ahol gyakran fogyasztottak savanyú káposztát.
A káposzta 1541-ben debütált Észak-Amerikában, Jacques Cartier francia felfedezővel. A 18. századra mind a gyarmatosítók, mind az indiánok ültették.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése