2024. május 1., szerda

Minden nap ünnep! - 05.01.

Mentsd meg a Orrszarvúkat! Nap – május 1.

A május 1-jén világszerte megünnepelt "Mentsd meg a Orrszarvúkat!" egy olyan nap, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az orrszarvú nehéz helyzetére a világban, és felhívja a figyelmet arra, hogyan lehet segíteni ennek a hihetetlen állatnak. Ez a nap különösen fontos a jelenlegi pusztító statisztikák ismeretében – átlagosan 22 óránként egy orrszarvút orvvadásznak el valahol a világon. Ezen a napon különféle állatvédő szervezetek, non-profit cégek, állatkertek, állatvédők és más érintett csoportok lehetőséget adnak arra, hogy a világ minden tájáról további orrszarvúvédelmi erőfeszítéseket tegyenek.

Az orrszarvúk számos ázsiai és afrikai legendában is szerepeltek – számos burmai, indiai és malajziai történetben ők a tűzbélyegző hősök. E történetek szerint az orrszarvúk minden alkalommal megjelentek, amikor tüzet gyújtanak az erdőben, és elfojtották a lángokat. Annyira népszerű ez a mese, hogy még egy 1980-as, „Az istenek a fejükre estek” című, népszerű dél-afrikai filmben is szerepelt.

Sajnos ezek az egykor bővelkedő lények elveszítették az emberi tevékenységet. A vadászat, és most az orvvadászat és az élőhelyek elvesztése drasztikusan csökkentette az orrszarvúk számát szerte a világon. Az orrszarvú szarva a hagyományos orvoslás szerves részét képezi Ázsia számos részén, és az emberek azt hiszik, hogy misztikus ereje van. 2007 óta meredeken nőtt az orvvadászat és az orrszarvú szarvának illegális kereskedelme, oly mértékben, hogy az orrszarvúk számos alfaját kihaltnak nyilvánították, és a teljes orrszarvúpopulációt „veszélyeztetettnek” nyilvánították.
#mindennapünnep


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése