2024. március 29., péntek

Minden nap ünnep! - 04.05.

 Nemzeti flash meghajtók napja – április 5. 


  Itt, a National Today alkalmával arra készülünk, hogy április 5-én ünnepeljük a flash meghajtók nemzeti napját. A kis tárgy megérdemel egy önálló emléknapot, tekintettel arra, hogy milyen egyszerűvé tette az adatok tárolását és átvitelét. A flash meghajtó funkciói is napról napra javulnak. Tudta például, hogy az első flash meghajtónak csak 8 MB adatkapacitása volt?  

Manapság az apró, általában egy uncia alatti súlyú kütyü több mint 2 TB-ot tud befogadni. Mintha a tárolókapacitás változása nem lett volna elég jó, most menő (és meglehetősen aranyos!) pendrive-okat is beszerezhetsz hamburger, tészta, állatok, sőt – várjunk csak – Harry Styles formájában is. A 80-as években a japán mérnök, Dr. Fujio Masuoka, a Toshibának dolgozott, feltalálta a flash memóriát. 

A technológia „vaku” része azért kapta a nevét, mert a memóriatechnológia gyors törlési művelete hasonló volt a fényképezőgép vakujához. Az évek előrehaladtával és a technológia fejlődésével a hajlékonylemezek és a lemezmeghajtók csak néhány módja lett a technológia felhasználásának. A flash meghajtó megjelenésével azonban a memóriameghajtók egyéb formái elavulttá váltak gyenge és/vagy terjedelmes felépítésük miatt.  

A világ Dov Morannak, Oron Ogdannak és Amir Bannak köszönheti a flash meghajtó találmányát. Az M-Systemsnél dolgozó izraeli tudósok megalkották a kompaktabb és téglalap alakú chipet, amely sokkal könnyebbé tette az adatok tárolását és átvitelét. Kezdetben a flash meghajtókat csak Szingapúrban értékesítették. Ám 2000. április 5-én az Egyesült Államok szabadalmat szerzett a pendrive-ra, és onnantól kezdve sokkal könnyebben elérhetővé vált mindenhol az országban, valamint a világ többi részén. 

 A flash meghajtó által előidézett technológiai forradalom emlékére az USB Memory Direct április 5-ét a Flash Drive hivatalos nemzeti napjának nyilvánította. Az emberek úgy ünnepelték a napot, hogy értékelték az eszköz sokoldalúságát, és a kevésbé szerencsésekre emlékeztek a nem használt eszközeik adományozásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése