2024. január 9., kedd

Minden nap ünnep! - 01.09.

 A Nemzetközi Koreográfusok Napját minden évben január 9-én ünneplik szerte a világon. A koreográfusok az általunk látott gyönyörű tánckoreográfiák és rutinok ötletgazdái – a kreatív zsenik a különböző mozgások közös tervezése, tervezése és elrendezése mögött. Számos prominens koreográfus jelent meg és alapított forradalmi tánctársulatokat, amelyek ma is működnek. A koreográfusok egyengették az utat, hogy sokak jöjjenek utánuk, ők keltik életre a művészetet, a Nemzetközi Koreográfusok Napja pedig az ünneplés és a megbecsülés napja számukra.

 A Nemzetközi Koreográfusok Napjának története 

Bár nehéz meghatározni a tánc keletkezésének pontos idejét, a régészeti bizonyítékok arra utalnak, hogy évszázadok óta létezik. Tudjuk, hogy a nyelvek előtt volt szóbeli és performatív kommunikáció. A bizonyítékok azt mutatják, hogy a táncot az idők kezdete óta használták kulturális, vallási és kommunikációs célokra. A társasági, ünnepi és rituális táncok szintén a korai emberi civilizációk fejlődésének legfontosabb tényezői.  
 
Mivel a tánc nem hagyhat el történelmi bizonyítékokat, másodlagos források tájékoztatnak bennünket létezéséről és terjedéséről. A tánc legkorábbi bizonyítékai az ókori India és Egyiptom templomi faragványaiból származnak. A rituális táncok az ókori Görögország részei voltak, és még az olimpiai játékok megnyitása előtt is szerepeltek (olyan, mint a mai megnyitó előadások). Szórakozási céllal is táncoltak. Még egy görög ünnepségre is van bizonyíték, amely hetekig ivással és tánccal járt.  
 
A tánc különböző célokkal járta be a világot. Idővel az új táncformák és zenék robbanásszerűen terjedtek, és strukturálttá vált. Ahogy az emberek egyre többet kutakodtak, úgy váltak nyilvánvalóvá a különböző táncformák szabályai és jellemzői. A tánc, a zene és az előadás kölcsönhatása egyre jobban összefonódott, és a művészek elkezdték bemutatni koreográfiai látásmódjukat. Az 1900-as években megjelentek a „koreográfia” és a „koreográfus” szavak, és a koreográfia világa új formát öltött.  
A Nemzetközi Koreográfia Napját minden év január 9-én kezdték megünnepelni ezen művészek megünneplésére.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése