A
Nemzeti Cheddar Napot minden évben február 13-án ünneplik. A Tillamook
County Creamery Cooperation által létrehozott nap a cheddar nevű
csodálatos sajtfajtát és annak minden ehető termékét ünnepli. A cheddar
sajt a dél-angliai Somersetben található Cheddar városából származik.
A
falu szélén, az angliai Somersetben található Cheddar-szurdok a cheddar
sajt eredetének ad otthont. A szurdokban számos barlang található,
amelyek tökéletes páratartalmat és egyenletes hőmérsékletet biztosítanak
a sajt érleléséhez. A népszerű sajtot először a királyi család
vásárolta meg, és állítólag a rómaiak hozták Nagy-Britanniába a
franciaországi Cantal régióból.
A
cheddar sajt 19. századi atyja, Joseph Harding központi szerepet
játszott a cheddar sajt modernizálásában és szabványosításában.
Ösztönözte a tejhigiéniát és a modern sajtkészítési technikákat. A
„Joseph Harding-módszer” volt az első tudományos elveken alapuló cheddar
gyártási módszer.
A
cheddaringnak nevezett eljárás az, ami ezt a sajtot elválasztja a
többitől. A Cheddaring egy további lépés a Cheddar sajt előállításában,
amelyet melegítés után végeznek. A túrót sóval összegyúrjuk, kockákra
vágjuk, hogy a savó lecsepegjen, majd egymásra rakjuk és megforgatjuk.
Ennek a lépésnek az eredménye egy sűrűbb, omlós textúra.
1894-ben
a neves sajtkészítő, Peter McIntosh az oregoni Tillamook megyébe vitte
sajtkészítő képességeit, és a megfelelő időben a part sajtkirályának
titulálták. A helyi gazdák azóta megalakították azt a gazdálkodói
tulajdonú szövetkezetet, amelyet ma Tillamook Megyei Krémgyártó
Egyesület néven ismerünk. 2019-ben az egyesület február 13-án
megalapította a National Cheddar Day-t. A cél az volt, hogy
megünnepeljék Tillamook 110. születésnapját, és országszerte megosszák a
cheddar iránti szenvedélyüket a sajtkedvelőkkel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése