Január 20-án van a nemzeti sajtbarátok napja!
Mi
is elgondolkodtunk ezen, és valószínűleg soha nem fogjuk megtudni. Csak
annyit tudunk, hogy szerelem volt az első harapásra; Amikor az első
ember megkóstolta a sajt sós, csípős, finom ízét, belekapott. És
határozottan kijelenthetjük, hogy az emberi történelem örökre
megváltozott. A sajtnak titokzatos kezdetei lehetett több mint 7000
évvel ezelőtt, de ma őrülten
népszerű. Az Egyesült Államokban az itt termelt tej egyharmada
sajtgyártásba kerül. Ez egy több milliárd dolláros iparág! Készen állunk
az ünneplésre.
Úgy
tűnik, a sajt örökké létezett. Nincsenek feljegyzések a sajt
készítésének pontos eseményéről, de a sajtpasztőrözés legkorábbi
feljegyzései Kr. e. 5500-ból származnak. abban a földrajzi régióban,
amely ma Lengyelország. A legkorábbi sajtok többnyire otthon aprított
túróból készültek, és valószínűleg így kezdődött a sajtkészítés.
Évezredekkel
ezelőtt a tejet a juhok gyomrában tárolva szállították az emberek. Ha
néhány napig állni hagyjuk, a tej savóvá és túróvá válik. Ennek a
maradéknak a visszatartása és sóval való tartósítása sajtképződéshez
vezetett. Ma több mint 1800 féle sajt létezik a világon.
A
sajt történetének többi része ugyanolyan extravagáns és tele van
ízekkel, mint maga a sajt. A királyi jogok, a szegények és a mai
fogyasztók élvezik, mindenki talál valamit. A világ egyes részei nagyon
titkolják a sajtörökségüket, titokban tartják az összetevőket és a
technikákat.
Maga a sajtkészítés nagyon érzékeny folyamat. A környezettől a tej hőmérsékletéig minden befolyásolja a sajt ízét és aromáját.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése